POVRATAK NA POČETNU STRANICU

 

 

  

 


DARAZSAK A MÉHESBEN

Farkas Miroszláv


A Darazsak mindig problémát jelentettek a méhesben.
A kijárónyíláson bejárnak a kaptárba, lopják a mézet, kinyitják a fedett fiasítást és nyugtalanítják a méheket. Többször szemtanúja voltam a harcnak az őrző méhe és a darázs közt, a darázs szinte törvényszerűen győztesként ment be a kaptárba. E-hez hozzájárult az a tény is, hogy a darázsnak a fullánkja sima, többször beszúrhat vele és aközben, a méhétől eltérően élve marad.


A Lódarázs (Vespa crabro) a mi legnagyobb darazsunk.
Fészküket védett helyen építik, eresz alatt, fészerekben vagy tetők alatt, fa odúkban, néhány emelet lépből, lefelé fordult sejtekkel. Mind ezt összerágott fából, több rétű vékony papírhoz hasonlóan bepakolják. Minden év tavaszán, a búvóhelyén áttelelt bepárzott anya, új fészket épít és soha a tavalyiban nem kőlt.
A lódarázs legtöbbször a kijárónyílás előtt röptékben, vadásznak a méhekre.
Ezenkívül, a legelőre menő és jövő méhekre is vadásznak.
Az elfogott méheket elviszik a közeli fákra, ahol a mézhólyagjukból kiszívják a nektárt, a mell izmaikat összerágják és így összekeverve a nyálukkal pempős kásává alakítják, amivel etetik a fiasításukat.
Mikor egy lódarázs vadászni kezd, hív egy másikat is, akkor hívnak még egyet és így mind többen támadnak. A méhek teljesen tehetetlenek, egy ilyen nagy és fedett ellenség ellen mint a lódarázs.

A lódarazsak éjjel is vadásznak, mikor derült idő és telihold van.
A vadászati távolságuk 1500m a fészkük körül. Ezért kell a méhes körül egy nagyobb körzetbe megsemmisíteni a fészkeiket. Van egy téves felfogás a méhészeti szakirodalomban, hogy a felnőtt lódaraysak a kukacok húsával táplálkoznak, különös kép a méhekével. Ez nem így van, mert a felnőtt lódarázs képtelen megemészteni a szilárd fehérjéket.
A felnőtt egyedek fák nedvével és sérült gyümölcsökből kiszívott nedvekkel táplálkoznak, valamint más édes nedvekkel amit találnak a természetben.
A lárváikat fehérjékkel etetik, legtöbbször kukacok testrészeivel.
Különösen kedvelt eledelük a méhlárvák. Ezért válik a méhköltés a lódarázs támadási célpontjává.A Kecskedarázs ( Vespa vulgaris) nagy fészkeket épít, hasonlót a lódarazsak fészkéhez, de a föld alatt.
Bejár a kaptárakba és lopja a mézet és a lárvákat. Hidegebb napokon, mikor a méhek még nem röpülnek ki, a darazsak ezt kihasználják és bejárnak a kaptárakba, ilyenkor a lopás különösen kifejezett. A kijáró deszkán vadásznak a méhekre és elviszik eledelül a lárváiknak. Különösen veszélyesek azért, mert kaptáról kaptára járva, terjesztik a fertőző betegségeket,amitől maguk is megbetegszenek, különösen az Amerikai költés rothadást terjesztik.A Francia darázs (Vespa polistes gallicus) egy nyitott lépből készít kis fészket a padlásokon, cserepek alatt, kövek alatt és hasonló védett helyeken. Különösen megfelel neki az új típusú tetők, ahol a cserép és a deszka között közbeeső tér van ami ideális fészek hely a darázsnak. Szívesen fészkel a beton kockákban is, ami található szinte minden méhesben.
Kifejezetten agresszív és unalmas. Pergetés közben láthatók a kivett kereteken.
Apró termetű, ezért könnyen beférkőzik a kaptárakba, az apró réseken és nyílásokon, vagy a rosszul záró fedődeszkán keresztül.


A darazsak elleni küzdelem


A lódarázs és a darazsak elleni <<vadász>> kari érem kezdetén, úgy harcoltam ellenük, ahogy tanácsoltak az idős tapasztalt méhészek. Azt mondták:
-Egy sötét üvegbe önts egy kevés sört, tedd a méhesbe és a rovarok maguktól belefulladnak.
Én kipróbáltam ezt a módszert és nem adott különös eredményt. Vágyva a világosságra a darazsak sokszor kijöttek az üvegből mielőtt belefulladtak volna. Ez különösen akkor volt kifejezett mikor már volt az üvegbe fulladt darázs. Az újonnan érkeztek, egyszerűen rászálltak a sörbe fulladtakra, teleitták magukat sörrel és üdítővel, azután kimenekültek.
Kipróbáltam a csapdákat is, amiket nagyobb üzlet központokban lehet venni. Ezek sem tetszettek nekem, mert drágák és gyenge eredményt adnak.
Próbálkoztam derékon kettőbe vágott cocás palackkal is, a felső részét megfordítva visszatéve bele, mint egy tölcsért. Ez sem mutatkozott eredményesnek. Még tető alá is kellet helyeznem mert az esős megtöltötte vízzel és felhígította az oldatot/csalit. Tető alá téve, a nap nem sütött rá, és a darazsak és a lódarazsak nem szívesen látogatták. Ez mellet a csalikat szét kell rakni minden felé a méhesben, nem pedig mindet tető alatt tartani.
Gondolkodva és figyelve egy ötletem támadt. Az ötlet megvalósítása alapjául a - POZITIV FOTÓTRÓPIÓZIS (6 k.) vagy is, a rovaroknak az a tulajdonsága, hogy a fényforrás felé mennek. Ez a tulajdonságuk miatt, a csali ként szolgáló palackon, amit az (1 k.) látunk, mindig be kell hogy legyen dugaszolva. A rovarok bejárati nyílását később nyitjuk meg a palackok második harmadán (2 k.).
Attól függően, hogy mire vadászunk, a nyílások átmérője 6-8 mm.
Hogy szemléletesebb legyen az én módszerem a lyukak nyitására, a már kinyitott lyukakba színezett fapálcikákat helyeztem (3 k.). A nyílások ilyen beosztása nem feltétlen jelenti, hogy így az ideális. Nekem egyszerűen így tetszett.
A palackok könnyebb elhelyezése miatt, spárgát kötök rájuk (4 k.)Főleg szőlősben oszlopokra és fa ágakra erősítem őket (5 k.). Soha nem teszem a palackokat szilárd alapzatra egyszerűen azért hogy a macskák és a szél fel ne forgatják őket. A folyadék a palackban sör, eper üdítő, ecet (bor vagy alma) és víz. Némely szerzők ajánlanak almapálinkát és más gyümölcs pálinkákat, vagy mustot. Leggazdaságosabb megoldás ként (Sver) a narancs üdítőt ajánlja. Az ecetet azért tesszük, hogy elriasszuk vele a méheket, a darazsaknak pedig nem aggat. Mi az előnye az így elkészített palacknak?

Kissé bonyolultabb csapdát úgy készíthetünk ha ketté vágunk egy palackot. Az alsó részébe beletöltsük a már leírt folyadékot (lehet bele tenni halat vagy csirkehúst is), A felső részét pedig belűről bekenjük egér ragasztóval. Ezután a részeket ismét egybeillesztjük és tapadós szalaggal egyberagasztjuk. A (9 k. és a 12 k.) képen egy ilyen palackot látunk. Mivel olyan helyre helyeztem ahol 4 vagy 5 darázsfészek van, így gazdag volt a zsákmány is (10 k.) megfelelően a helynek. A darazsak mellet található néhány lódarázs is és sok légy (11 k.).

Az így összefogott darazsakkal és lódaraysakkal etetjük a sünöket, azok pedig meghálálják ezt azzal, hogy a méhesen összegyűjtik a halott és halódó méheket és ezzel megszabadulunk a méhes talajfertőtlenítési feladattól.

Ezek a csapdákon kívül, a méhes minden << stratégiailag fontos pontjára>> tollas labda ütőket és légycsapókat raktam. Az ütőkkel a lódarazsakra vadászok. Mert amikor a lódarázs a kijáró deszkához száll és kiszemeli a méhet amire ráakar támadni, rövid időre megáll. Ezt az időt ki kell használni és agyoncsapni az ütővel. Ha eltaláljuk összetörök mint egy üvegpalack. Ha eközben agyoncsapunk néhány méhet is, ne sajnálkozunk. A már agyoncsapott lódarázs százával öldöste volna le a méheket.
A légycsapóval a darazsakat semmisítem meg amik a kaptárokra szállnak vagy a méhitatóra.
Ezen kívül, tavasszal a darázs anyák odacsalogatására jó ha kiteszünk egy gorombán kifűrészelt fenyő darabot- kimaradt tető deszkát vagy gerenda darabot. Az anyák a farészeket gyűjtik róla, amiből azután a fészküket készítik, ezért örömest látogatják. Ti pedig itt várjátok őket a légycsapóval. Ha egy darázs anyát megsemmisítünk, megsemmisítettünk egy darázsfészket ami nagyszámú darazsat jelent.
Rovarirtó szerel, darázsfészkek megsemmisítésével, por alakban lévő rovarirtóval beszórni a darázsfészek bejáratát, forró vízzel leönteni a fészket, gázolajjal leönteni és meggyújtani, kénköves szalag meggyújtásával, ha a fészek lukban van vagy valamilyen zárt helyen, lényegesen csökkenthetjük a számát, a méhekre veszélyes kártevőknek.

Megjegyzés


Ezek a módszerek alkalmazásával, nem kell attól félnetek, hogy megzavarjátok a méhes biológiai egyensúlyát. Mert a méhesen lévő gazdag eleség miatt a darazsak igen szaporodnak. Ha tízből kilencet megsemmisítünk, még mindig több marad mint amennyi volt mielőtt odahelyeztétek a méhest.
Tíz évvel ezelőtt vettem ezt a kisgazdaságot, ahol most méhészkedek. A gazdaság kicsi, tető pedig sok van. Akkor még az összes tetők alatt nem volt annyi darázsfészek mint amennyi mos van néhány négyzetméter tető alatt.
Kulcs szavak az internet keresőre;
Vespa cabro/Calabrone/Hornet
Vespa vulgaris/Vespa comune/Vespula vulgaris
Vespa polistes gallicus/Polistes dominulus (gallicus)/Gallische FeldwespaeKép 1


Kép 2Kép 3Kép 4Kép 5Kép 6Kép 7Kép 8Kép 9Kép 10Kép 11Kép 12